Berapa Banyak Jenis Amalan SEO yang wujud dalam Dunia Digital?

Apakah Jenis Teknik SEO Anda Boleh Digunakan?

Amalan SEO yang diguna pakai oleh pemasar boleh diklasifikasikan secara meluas dalam dua kategori iaitu  topi Putih SEO  dan  Black hat SEO.

Sebelum kita menyelidiki jenis SEO, mari kita sebentar memahami apa yang SEO semua tentang.

Menurut Moz, pengoptimuman enjin carian (SEO) adalah amalan meningkatkan kuantiti dan kualiti lalu lintas ke laman web anda melalui hasil enjin carian organik.

Tetapi mengapa SEO Penting?

Ia sangat penting kerana ia memfokus laser untuk meningkatkan kehadiran dalam talian, trafik dan akhirnya menghasilkan kedudukan yang lebih baik di laman web anda.

Menurut Hubspot, 57% daripada pemasar B2B menyatakan bahawa SEO menjana lebih banyak petunjuk daripada inisiatif pemasaran lain. 

Sama seperti kedua-dua belah duit syiling, SEO juga mempunyai dua pihak yang terkenal sebagai jenis SEO.

Tetapi apa yang dimaksud dengan setiap jenis SEO ini? mari kita ketahui.

White Hat SEO

Cukup jelas dari nama itu sendiri bahawa topi White SEO merujuk kepada amalan yang paling sah yang dipatuhi oleh para pemasar untuk mendapatkan kedudukan yang lebih tinggi dalam halaman hasil enjin carian. Amalan SEO putih tegas mematuhi garis panduan Google untuk SEO.

Salah satu jenis SEO, SEO topi Putih dianggap sangat baik dalam pendekatannya kerana ia mengikuti algoritma Google dan tidak bertujuan mengeksploitasi kelemahan dalam hal yang sama.

Teknik topi putih yang paling biasa dipraktikkan adalah menerbitkan kandungan berkualiti di laman web, pengoptimuman HTML dan penyusunan semula  laman web, kempen pengambilalihan pautan yang disokong oleh kandungan berkualiti bersama dengan penyelidikan dan jangkauan manual.

Amalan-amalan yang disenaraikan di bawah   teknik White Hat SEO mungkin perlahan dalam memberikan hasil tetapi keputusan yang didorong jauh lebih berpanjangan dalam pendekatan mereka.

Black Hat SEO

Seperti namanya namanya, topi Hitam SEO termasuk amalan yang bertujuan mencari kelemahan dan kelemahan dalam algoritma Google untuk mencapai kedudukan yang lebih tinggi dalam halaman hasil enjin carian.

Amalan ini bertentangan dengan garis panduan yang disediakan oleh Google dan keseluruhan algoritma Google. Oleh itu, amalan di bawah label Black hat SEO dianggap tidak sah.

Tahap semangat SEO topi Hitam sangat rendah dan jika Anda meminta orang yang bekerja seperti pembersih spam pada halaman hasil mesin pencari, dia mungkin akan menyatakan tahap yang sihat menjadi sifar.

 Teknik SEO topi hitam yang paling umum termasuk pautan spam, kata kunci kata kunci, cloaking, teks tersembunyi, dan pautan tersembunyi. Amalan-amalan ini bertujuan menyesatkan pengguna dan mengarahkan ke laman-laman yang tidak mereka jamin. 

Trafik yang dihasilkan melalui amalan ini tidak kekal dan kedudukannya tidak dapat mengekalkan kedudukannya di halaman penyelidikan enjin carian. Oleh itu, kita dapat menyimpulkan bahawa kedudukan yang dicapai melalui teknik SEO topi Hitam adalah jangka pendek.

Gray Hat SEO

Selain daripada Black Hat SEO Dan White Hat SEO, terdapat Gray Hat SEO juga termasuk bit dari kedua topi putih dan hitam SEO. The Gray Hat SEO terutamanya menjadi praktik kerana tekanan dari pelanggan untuk menerima hasil yang mereka telah bayar.

Syarikat-syarikat pihak ketiga mempunyai kecenderungan tambahan terhadap amalan bercampur yang membentuk Gray Hat SEO.

Jenis Teknik SEO

Apakah jenis  SEO yang sedang digunakan di pasaran sekarang?

Terdapat pelbagai jenis teknik SEO yang diterima pakai oleh pemasar di seluruh dunia sebagai usaha untuk menandakan kehadiran dalam talian mereka. Walau bagaimanapun, jenis utama SEO yang boleh digunakan untuk mengklasifikasikan amalan SEO yang dilakukan oleh para pemasar termasuk On-page dan Off-page SEO.

Kami ada di sini membahagikan amalan SEO ke dalam dua kategori: On-page dan Off-page SEO. Tetapi apakah maksud setiap istilah ini?

SEO halaman dan halaman SEO di halaman

SEO di halaman dan SEO di luar halaman

(i) SEO pada halaman:

Merujuk kepada aktiviti yang dijalankan pada halaman yang akan diterbitkan. Ringkasnya, tugas-tugas yang membantu mengoptimumkan halaman yang diberikan supaya kelihatan lebih tinggi pada halaman hasil enjin carian.

Kegiatan SEO Halaman Utama terutama termasuk memasukkan kata kunci dalam jumlah yang tepat, memasukkan link internal, tag meta, deskripsi Meta, membina struktur URL yang disesuaikan, memasukkan atribut alt, menjaga imej SEO dan yang paling penting menyediakan pengguna dengan kualitas kandungan.

(ii) SEO Off-page:

Merujuk kepada aktiviti yang dilakukan pada halaman selepas ia berjalan secara langsung di web. Aktiviti yang termasuk dalam SEO Off-page termasuk berkongsi jawatan, mengulas jawatan untuk membina pertunangan, menyukai jawatan di media sosial, memberikan rating bintang ke jawatan, menjawab pertanyaan pengguna sasaran adalah semua sebahagian daripada tugas yang disenaraikan di bawah SEO Off-page.

Jenis Teknik SEO Di Laman dan Off-halaman

Mari kita cari pelbagai jenis teknik SEO:

SEO di halaman

(i) Backlinking:

Backlinks

Dengan memberikan pautan balik ke laman yang boleh dipercayai, kewibawaan tapak bertambah. Backlink merujuk kepada memberikan sumber tapak yang telah dirujuk untuk memetik maklumat tertentu. Memberi backlink ke laman web yang mempunyai kedudukan enjin carian yang lebih tinggi membolehkan anda mempunyai tahap kredibiliti yang lebih baik mengikut algoritma Google dan juga SEO Yoast yang disyorkan oleh WordPress.

Selain itu, jika anda memberikan beberapa pautan balik ke laman web yang berwibawa, ada kemungkinan anda dapat meyakinkan mereka di masa hadapan untuk memberikan backlink laman web anda juga. Tindakan balas seperti itu akan membuat keajaiban untuk lalu lintas tapak anda.

(ii) Kata kunci Menyelaras mengikut Keutamaan

Sekiranya anda seorang Pemasar Digital, anda mungkin sudah mengetahui apa yang dimaksudkan dengan memasukkan kata kunci. Tetapi apa yang saya maksud dengan tepat apabila saya katakan kata kunci dalam urutan keutamaan? baik dalam kata kunci yang ditugaskan dan juga terdapat subkategori: kata kunci utama dan kata kunci sekunder.

Seperti namanya, kedua-dua kategori ini dibezakan oleh urutan keutamaan. Kata kunci utama mesti berlaku sekurang-kurangnya 8-15 kali dalam kandungan yang panjangnya 1500-2500 kata. Pada masa yang sama, semua kata kunci sekunder yang disediakan mesti berlaku sekurang-kurangnya sekali dalam keseluruhan kandungan.

Labah-labah Google ketika merangkak ke dalam kandungan yang dikirim oleh Anda memperoleh pengetahuan tentang konteks kandungan melalui kata kunci ini. Oleh itu, seperti yang dicadangkan dalam algoritma Google, kata kunci utama dan menengah mesti diselitkan dengan sewajarnya dalam kandungan untuk membantu Google memahaminya dengan lebih baik kandungannya.

(iii) Meta Tags, Penerangan Meta, Alt Atribut

Tag meta, keterangan meta, dan alt atribut adalah bahagian penting dari SEO di halaman. Tag meta terdiri daripada kata kunci sekunder dalam kandungan. Tag meta membantu Google untuk membaca kandungan dengan lebih baik dan membolehkan enjin carian mengetahui konteks kandungan yang dipaparkan di web.

Sedangkan keterangan meta merujuk kepada teks yang dipaparkan bersama dengan tajuk pada halaman hasil enjin carian. Huraian meta adalah elemen SEO penting kerana ia menentukan tahap yang besar jika pencari akan mengklik pautan laman web anda atau tidak.

Sekiranya anda menerbitkan blog anda melalui WordPress, anda mesti membuat peraturan untuk memasukkan kata kunci utama anda dalam alt teks imej. Pembaca skrin untuk pengguna buta menggunakan teks alt untuk membaca apa yang ada di dalam imej. Oleh itu, perlu diingatkan bahawa dengan ketiadaan alt atribut pembaca hanya boleh mengabaikan imej atau tersekat di sana.

(iv) SEO Yoast untuk WordPress

Setelah selesai dengan menulis blog anda, disarankan agar anda selalu merujuk kepada SEO Yoast yang disediakan oleh WordPress untuk meningkatkan kualitas keseluruhan blog. SEO Yoast memberikan anda unsur-unsur penting yang membantu anda untuk mengoptimumkan blog anda sehingga kelihatan pada kedudukan yang ketara di halaman hasil enjin carian.

(v) Image SEO

Imej SEO adalah cara lain untuk mengoptimumkan laman web atau halaman pendaratan secara spesifik. Imej yang dioptimumkan akan muncul dalam carian yang dibuat untuk imej di Google. Apabila pengguna mengklik pautan untuk pergi ke sumber asal imej, pengguna diarahkan semula ke laman web anda. Oleh itu, mendapat trafik laman web anda. Imej adalah komponen penting dari mana-mana laman web, oleh itu, mesti dioptimumkan.

(vi) Menghubungkan Dalaman

Pautan dalaman adalah pautan dari blog yang telah diterbitkan sebelum ini atau halaman pendaratan tapak web. Idea di sebalik interlinking adalah mengalihkan pengguna dari satu halaman ke laman web lain di laman web. Ini adalah percubaan untuk mengekalkan pengguna.

(vii) tag H

Dengan menggunakan tag Tajuk, pastikan Google mencatat tajuk yang digunakan oleh anda di blog. Oleh itu, tag H mesti digunakan untuk menjadikan blog anda kelihatan dalam SERP untuk kata-kata tertentu. Ia juga mencadangkan anda menggunakan kata kunci sekunder dan kata kunci utama di sub kepala.

(viii) Struktur URL

Anda mesti melaraskan URL mengikut kata kunci utama, berbuat demikian akan menjadikan keterlihatan blog anda lebih tinggi. Ini berfungsi dalam format yang apabila pengguna membuat carian dengan kata kunci tertentu jika URL blog anda mengandungi kata kunci tersebut, kebarangkalian Google yang menunjukkan blog anda cukup tinggi.

Juga, anda mesti membuat percubaan yang sengaja untuk menghapuskan semua nombor dari URL yang mungkin muncul secara automatik.

SEO Off-page

Seperti yang dijelaskan di atas, SEO di luar halaman berkaitan dengan promosi penerbitan pos kandungan. Antara amalan SEO luar halaman yang paling penting dan paling umum termasuk:

(i) Perkongsian

Jika anda fikir ia adalah ok untuk menerbitkan blog dan tidak membagikannya pada pemegang media sosial anda atau aplikasi penghubung lain yang memberitahu orang apa yang anda kehendaki. Sesetengah rakan anda mungkin benar-benar berharap untuk melabur masa dalam kerja anda.

Sekali lagi anda tidak tahu berapa ramai jawatan yang boleh dicapai melalui media sosial anda. Dan jika jawatan kelihatan relevan kepada mereka, ada kemungkinan yang lebih tinggi lagi bahawa mereka boleh membagikannya pada profil mereka atau aplikasi sambungan yang mereka gunakan dalam rutin harian mereka.

(ii) Mengulas

Seperti yang mungkin anda perhatikan di Facebook, jawatan yang telah dikomentari secara automatik muncul dalam suapan berita. Begitu juga dengan enjin carian, blog atau jawatan yang menerima pertunangan dalam bentuk perkongsian dan komen.

(iii) Penilaian Bersih / Bintang

Kerja yang menarik hanya sama seperti mengulas dan berkongsi. Semakin banyak rating suka dan bintang pada siaran, lebih baik adalah kredibiliti pos tersebut mengikut Google. Penarafan bintang terutama berfungsi sebagai ulasan untuk blog tertentu, untuk penonton dan Google, penarafan bintang adalah cara menyemak semula blog.

(iv) Jawab Pertanyaan-Jadilah Responsif

Pengguna berpotensi anda akan mengemukakan soalan setiap saat dan kemudian. Memberi soalan hanya menandakan satu perkara yang khalayak anda tertarik dengan apa yang mereka baca.

Oleh itu, ada peluang yang munasabah bahawa jika anda menjawab soalan mereka, anda akan dapat memaksimumkan minat mereka dan memecahkan jualan bersama dengan pertunangan bangunan yang jelas sangat penting untuk kewujudan dalam talian anda.

(v) Terangkan apa yang pengguna cari

Salah satu aspek yang paling penting di luar halaman SEO adalah menghabiskan masa untuk meneliti di mana potensi minat penonton terletak. Apabila anda memilih topik yang menarik minat penonton anda, itu adalah fakta yang jelas bahawa anda akan dapat membina lebih banyak keterlibatan. Bukan itu yang anda mahukan?

Lebih-lebih lagi, apabila anda menyiarkannya selepas menjalankan penyelidikan sedikit, anda dikemas kini dengan apa yang lazim di pasaran dan akan menulis mengenai topik yang menarik yang menarik minat semua orang.

(vii) Membangunkan Sentuhan Peribadi dengan Penonton Sasaran

SEO di luar halaman mempunyai beberapa elemen yang membolehkan anda membangunkan sentuhan peribadi dengan pengguna. Walaupun balasan anda terhadap komen dan menjawab pertanyaan mereka melalui media sosial atau betul di bawah blog itu sendiri, terdapat skop untuk membangun sentuhan peribadi dengan penonton. lebih peribadi anda berhubung dengan penonton, lebih akrab penonton akan merasa dengan jenama anda.

Jenis Kata kunci dalam SEO

Pengoptimuman enjin carian bermula dengan mencari kata kunci dan memasukkan kata kunci ke dalam kandungan. Oleh itu, terdapat pelbagai jenis kata kunci SEO yang dapat dimasukkan ke dalam kandungan. Apakah jenis kata kunci tersebut, baca terus untuk mengetahui:

Kata kunci Generik

Jenis kata kunci – Kata kunci generik

  • Kata kunci jenis ini seperti nama mereka, kata kunci ini terlalu generik dalam pendekatan. Kata kunci ini terlalu umum dalam pandangan dan sangat kompetitif dalam pendekatan. ia secara keseluruhan sukar untuk diperingkatkan. Walau bagaimanapun, kata kunci ini termasuk dalam kata kunci sekunder untuk menampung semua kemungkinan. Laman web yang boleh diketengahkan untuk kata kunci generik dapat mengumpulkan bahagian yang adil lalu lintas dengan kata kunci ini.
  • Juga, perlu diingat bahawa banyak pemasar tidak berminat untuk menggunakan kata kunci generik sehingga dan melainkan mereka sudah bersedia untuk melabur cukup dalam promosi blog yang akhirnya akan berpangkat pada kedudukan yang ketara.
  • Contoh- kamera DSLR, gincu merah, dan lain-lain

Kata kunci Padanan Luas

Jenis kata kunci SEO- Kata kunci pencocokan luas

  • Kata kunci ini sedikit lebih khusus dalam pendekatan mereka seperti gincu merah pic Mac, kamera DSLR Canon 1200d, dan sebagainya. Oleh itu, kata kunci ini adalah mudah untuk peringkat. Oleh kerana kata kunci ini lebih spesifik dalam pendekatan. Kata kunci padanan am jauh lebih terperinci supaya kita tahu bahawa pengguna yang membuat carian menggunakan kata kunci padanan am, apa yang dia cari pada dasarnya. Oleh itu, membuat jualan tidak banyak kerumitan dalam kes ini dan juga kedudukan yang banyak.

Kata Kunci Panjang

Jenis kata kunci SEO – Kata kunci ekor panjang

  • Kata kunci ekor panjang hanya menandakan diri mereka sebagai cita-cita setiap pemasar kandungan. Ini adalah kumpulan kata kunci yang paling spesifik yang tidak membiarkan skop untuk meneka. Satu perkara yang dapat dipastikan para pemasar semasa menggunakan kata kunci ekor panjang ialah pengguna sudah mengetahui apa yang sedang dicari dan sedang mencari hasil tertentu. Ini juga menyimpulkan bahawa kebarangkalian membuat jualan jauh lebih tinggi.

Jenis Perkhidmatan SEO yang Ditawarkan oleh Industri Digital

Industri pemasaran Digital mempunyai unit yang menawarkan perkhidmatan SEO secara komprehensif. Setiap perniagaan hari ini berusaha untuk menandakan kehadiran dalam talian sebagai cubaan untuk menangkap pengguna Digital mereka sendiri. Mari kita lihat beberapa jenis perkhidmatan SEO yang ditawarkan oleh industri digital hari ini.

(i) Cari Kata Kunci

Ramai syarikat hari ini mengalih keluar tugas SEO mereka mencari kata kunci yang berkaitan mengikut tema perniagaan. Syarikat pemasaran digital menggunakan pakar SEO untuk membuat carian kata kunci untuk pelanggan mereka mengikut keperluan mereka.

Jika anda adalah sebuah firma yang berusaha untuk menandakan kehadiran digitalnya dan telah menjadi blog dalam strategi SEO anda, kata kunci adalah unsur penting untuk dijaga. Tanpa adanya sumber yang cekap, disarankan agar anda memanfaatkan perkhidmatan SEO dari agensi pemasaran digital ini atau agensi SEO tegar.

(ii) Penciptaan Halaman Pendaratan

Halaman yang anda redirect khalayak anda tidak boleh mengelirukan kerana itu akan mengurangkan kredibiliti tapak anda. Oleh itu, perlu diingatkan bahawa halaman pendaratan menduduki kedudukan penting dalam SEO sebuah laman web. Untuk melaksanakan tugas membuat halaman pendaratan dengan berkesan, anda sentiasa dapat membantu agensi-agensi yang menyediakan perkhidmatan SEO.

(iii) Pengoptimuman Halaman

Terdapat timbul keperluan untuk mengoptimumkan halaman dari semasa ke semasa untuk meningkatkan ranking enjin carian untuk halaman tersebut. Jadi, pengoptimuman halaman mesti dipertimbangkan setiap sekarang dan kemudian.

(iv) Audit Teknikal

Audit teknikal adalah tugas yang memerlukan pengetahuan pengaturcaraan mendalam. Sebuah syarikat mungkin atau tidak mempunyai bakat tersebut di antara sumber mereka tetapi itu tidak harus menahan mereka dari laman web mereka yang diaudit. laman web anda memerlukan audit teknikal kerana Google dan enjin carian lain adalah komputer dan mereka memerlukan bantuan dalam memahami laman web anda. Penyedia perkhidmatan SEO yang mengetahui keseluruhan fungsi algoritma Google mesti diserahkan kepada tugas ini.

Kesimpulannya

Ini adalah tentang asas SEO, jenis SEO, jenis Kata kunci dalam SEO dan jenis perkhidmatan SEO yang ditawarkan oleh industri digital.

Mudah-mudahan, sekarang anda tahu perbezaan sebenar antara teknik White Hat, Black Hat & Grey Hat SEO, kini anda boleh melaksanakan strategi SEO yang optimum untuk meningkatkan kedudukan carian tapak anda.

Mari kita mendengar cerita anda sekarang!

Tuliskan kepada kami jika anda fikir terdapat lebih banyak jenis SEO yang tersisa untuk membuat rencana SEO yang berjaya untuk jenis perniagaan anda.

Leave a Comment